Wat er allemaal niet bij komt kijken om een wond te dichten! Dit prachtige filmpje laat zien hoe bloedplaatjes, diverse bloedeiwitten en stollingsfactoren nauw samenwerken om een bloeding te stelpen.
Bij Sanquin maken we medicijnen voor patiënten met stollingsproblemen. Dankzij onze donors kunnen zij behandeld worden met bloedplaatjes en stollingseiwitten uit bloed en plasma.
Maartje van den Biggelaar heeft een prestigieuze beurs gekregen voor bloedstollingsonderzoek. Ze wil ontrafelen hoe stollingsfactoren uit de bloedbaan verdwijnen. Die kennis is nodig om langer werkende stollingsmedicijnen te ontwikkelen. Met een zeer gevoelige techniek, massaspectrometrie, gaat ze onderzoeken hoe de kracht van de bloedstroom de vorm en binding van bloedeiwitten aan cellen beïnvloed.
Je kent het wel: je valt, er komt vuil in je wond en uit voorzorg krijg je een tetanusprik. Honderd jaar geleden bestond die prik uit serum van gevaccineerde paarden. Een levensreddende behandeling, maar niet zonder bijwerkingen. Al die serumeiwitten, en al helemaal van een paard, kunnen heftige allergische reacties geven. Tegenwoordig weten we dat we de antistoffen uit het bloed moeten hebben. En kunnen we die heel veilig uit bloedplasma van mensen zuiveren. Bij Sanquin doen we dat uit plasma van specifieke donors. Zij laten zich regelmatig inenten om hun antistoffen tegen tetanus op peil te houden. Als jij je hebt verwond en je inenting is te lang geleden, krijg je die antistoffen toegediend.
Prachtig filmpje van Amerikaanse en Britse onderzoekers waarop we zien hoe killer T-cellen kankercellen aanvallen. Op het Laboratorium voor Celtherapie van Sanquin kweken we dit soort immuuncellen uit tumoren van patiënten tot enorme aantallen op. De patiënt krijgt dan een heel leger van zijn eigen cellen terug om de kankercellen beter te kunnen bestrijden. Voor deze zogeheten TIL-therapie werken we samen met het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.
Wetenschappers in Amerika hebben een manier gevonden om bloed te maken dat aan iedereen gedoneerd kan worden. Ze doen dat door de bloedgroepen A, B en AB van de rode bloedcellen af te knippen. Wat je overhoud is bloed met bloedgroep O, dat door iedereen kan worden ontvangen. De knip gaat nog niet 100% goed, meer onderzoek is nodig om het in de kliniek toe te passen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten