vrijdag 23 oktober 2015

Met bloedtransfusie en zwangerschap het immuunsysteem doorgronden


Het verbaast me nog steeds dat niet iedereen die een bloedtransfusie krijgt antistoffen tegen bloedgroepen aanmaakt. Los van de ABO bloedgroepen, die we bij donor en ontvanger altijd goed op elkaar afstemmen, hebben we nog honderden andere bloedgroepen op onze rode bloedcellen. Je hebt nooit een perfecte match.Toch maken maar weinig mensen antistoffen tegen die bloedgroepen. Op mijn afdeling zoeken we uit waardoor dat komt.
Sommige bloedgroepen blijken voor ons immuunsysteem heel opvallend te zijn, zoals de Kell bloedgroep. Andere bloedgroepen blijven vrijwel altijd onder de radar. Er zijn daarnaast ook persoonsgebonden eigenschappen die bepalend zijn voor een immuunreactie. Sikkelcelpatiënten zijn een mooi voorbeeld. Sommige patiënten hebben hun hele leven bloedtransfusies nodig. Daarvoor is vrijwel nooit 100% gematcht bloed beschikbaar. Toch maakt maar 30% van de sikkelcelpatiënten antistoffen tegen donorbloed aan.

Zwangerschap

Ook zwangerschap leert ons heel veel over ons immuunsysteem. Vroeger, toen de preventieve rhesusprik nog niet bestond, zag je dat slechts een minderheid van alle risico-moeders antistoffen tegen hun baby’s gingen aanmaken. Het lijkt erop dat het immuunsysteem bij de ene mens gewoon veel makkelijker gealarmeerd raakt dan bij de ander. We zijn nu op zoek naar genetische factoren die uitmaken of iemand makkelijk of moeilijk antistoffen aanmaakt. Dat onderzoek doen we onder een grote groep rhesus D-negatieve zwangere vrouwen die -ondanks de rhesusprik- antistoffen zijn gaan maken tegen hun rhesus D-positieve baby. Wij gaan op zoek naar de genen die daarvoor bepalend zijn. Zowel zwangerschap als bloedtransfusie vormen zo een prachtig model om de werking van het immuunsysteem te bestuderen.
Prof. Ellen van der Schoot is hoofd van de afdeling Experimental Immunohematology bij Sanquin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten