donderdag 14 januari 2016

Sanquin viert Halloween

Bij Sanquin vinden wij bloed doodgewoon. Bloed is ons dagelijks werk. We nemen het af, bewaren en onderzoeken het. We halen het op en brengen het weg. Bergen kennis over bloed zit in ons hoofd. Bloed zit ons gewoon in het bloed. Maar zaterdag 31 oktober jaagt bloed ons toch echt de stuipen op het lijf. Om ons heen talloze bloedzuigers, vampiers en Dracula’s. Hoe dat komt? Vanavond zijn we op bezoek bij de Halloween Science Horror Night in Naturalis te Leiden. 

Aan de tand gevoeld

250x167-halloween-naturalis-2
Had Dracula een bloedziekte? Helpt een transfusie met bloed van een jonge donor tegen ouderdom? Kan je door blijven bloeden na afloop van een donatie? Waar komen die mythes vandaan, wat is er waar en wat niet? Jonge onderzoekers van Sanquin zitten klaar om dit soort vragen te beantwoorden.
250x167-halloween-naturalisProfessor Ellen van de Schoot wordt aan de tand gevoeld door Volkskrantredacteur Maarten Keulemans die alles uit haar trekt over bloedtransfusies. In de 17e eeuw kregen mensen bloedtransfusies van dieren. Hoe liep dat af? Hoe goed kunnen we tegenwoordig bloedgroepen van donor en ontvanger op elkaar afstemmen? Kan kweekbloed een uitkomst bieden? Groepsleider Jaap van Buul neemt ons met een 20PK micropresentatie mee in een reis door het bloedvat. Waar je met de stroom mee kan varen, maar ook dwars door de wand van het bloedvat kan kruipen. Als je een cel bent, tenminste.
Inmiddels zijn we van de schrik bekomen. We voelen ons hier helemaal op onze plek. Bloed is en blijft tenslotte echt ons ding.
  http://www.sanquin.nl/actueel/bloedweetjes/sanquin-viert-halloween/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten