dinsdag 13 augustus 2013

De zeeanemoon, bron van biologische wapens en medicijnen

De zeeanemoon gedijt bij eb en vloed. Vastgezogen aan een rots laat hij onder water zijn tentakels lekker wapperen. Daarmee kan hij kleine diertjes vangen, verdoven, en naar zijn maag voeren. Als je de tentakels met je vinger aanraakt, voel je dat je zachtjes vastgegrepen wordt. Pijn doet het niet, het gif dat hij uitscheidt is niet strek genoeg om mensen aan te vallen. Verder heeft de zeeanemoon niet zoveel om het lijf. Het is een holtedier, zijn binnenkant is gevuld met water.

Vloed: zeeanemoon met wapperende tentakels
Eb: anemoon trekt tentakels in
Als bij eb zijn rots droogvalt trekt de zeeanemoon zijn tentakels in. De mooie bloem verandert in een glibberig nopje. Daardoor kan hij niet uitdrogen, hij houdt zijn water binnenboord. Als je er in knijpt,  komt er een straaltje water uit.



Wetenschappers van de universiteit van Leuven hebben het gif, dat door de netelcellen van de zeeanemoon wordt uitgescheiden, verder onderzocht, en ontdekten dat het uitermate geschikt is als insecticide. Waarom zou een zeeanemoon zich wapenen tegen insecten? Waarschijnlijk zet hij het gif in tegen zijn vijand de kreeft, die biologisch gezien veel op een insect lijkt. Het zeeanemoon-insecticide is vele malen sterker dan DTT, en bovendien onschadelijk voor het milieu.  Daarnaast  zou het gif als basis voor nieuwe pijnstillers kunnen dienen. De natuur als bron voor een beter en gezonder leven. Beter kan het toch niet?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten