donderdag 2 mei 2013

Oranje boven- - zwart van onder


Er is geen smeriger wezen dan de larve van het leliehaantje. Het meest walgelijke beestje dat je je kan voorstellen. Deze opvatting wordt in de natuur breed gedeeld, want ook vogels en andere potentiĆ«le vijanden gruwen ervan en blijven uit de buurt.

De larve van het lelielaantje merk je pas op wanneer het te laat is: als er gaten in je prachtige lelies vallen. Het vraatzuchtige beest is dan al lang en breed zijn buik aan het vullen met jouw prachtige tuinplanten. Omdat het vastgekleefd zit aan de onderkant van de bladeren, moet je goed zoeken om het te vinden. Dit lelijke eendje  groeit echter uit tot een schitterende volwassen kever. Dat insect heeft slanke, felrood-oranje vleugels en zwarte voelsprieten. Feller van kleur dan het lieveheersbeestje ziet het leliehaantje er on-Nederlands uit, en inderdaad, het is een exoot. Het is door import van lelies uit zuid-Europa en AziĆ« in Nederland blijven plakken, en door het mildere klimaat kan het hier goed overwinteren.

Ook het leliehaantje zelf heeft in noordwest Europa geen natuurlijke vijand. Een felrood-oranje kleur is meestal een signaal voor gevaar, en of dat nu de reden is dat vogels ze niet willen eten, of dat ook zij, net als hun jonkies, smerig smaken is niet bekend.

De larve omringt zich met zijn eigen poep. Walgelijkheid alom. Voor mens, dier, en plant. Want daar blijft niet veel van over als je hem zijn gang laat gaan. Maar wat kan je er nu zelf tegen doen? De larven laten zich makkelijk verwijderen. Stukje keukenpapier en je wrijft ze zo van de bladeren af. Het haantje is een ander verhaal, die laat zich niet zo makkelijk vangen.

De grote verdwijntruc
Zodra je hand het blad waar hij opzit beroert, laat hij zich vallen. Op zijn rug. Met zijn pikzwarte buik ligt hij omhoog te staren op de aarde, niemand die hem dan nog vindt. Je hebt twee handen nodig om hem te pakken te krijgen. Je ene hand hou je onder hem, met de ander raak je hem voorzichtig aan. Gevangen!

En dan lekker onder je schoen laten knoeperen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten