vrijdag 20 september 2013

Wetenschappers Sanquin beloond voor onderzoek naar bestrijding van infecties bij kinderen

Richard Pouw en Mischa Keizer, wetenschappers van Sanquin, hebben prijzen in de wacht gesleept op een internationaal congres. Voor hun onderzoek naar de bestrijding van infecties bij kinderen kregen zij veel waardering op de European meeting for complement in human disease.

De promovendi van de onderzoeksgroep van Dr. Diana Wouters bij de afdeling Immunopathologie werken nauw samen met professor Taco Kuijpers van het Emma Kinderziekenhuis/AMC.
Het complementsysteem

Het complementsysteem
De jonge wetenschappers doen beide onderzoek aan het complementsysteem, een reeks eiwitten die belangrijk zijn voor het immuunsysteem. Vergeleken met antistoffen, die heel specifiek een micro-organisme herkennen, is het complementsysteem een schot hagel. De verschillende eiwitten van het complementsysteem vormen met elkaar een kettingreactie. De eerste schakel herkent en bindt bacteriën; de eiwitten aan het eind van de rit maken ze pas echt onschadelijk. Om te voorkomen dat de kettingreactie ontaardt in een lawine zijn remmende complementeiwitten betrokken, terwijl speciale beveiligers voorkomen dat ook het eigen lichaam wordt aangevallen.
De kettingreactie van het complementsysteem. Bacteriën worden herkend door MBL (boven) dat aan suikergroepen op micro-organismen bindt. Antistoffen (ab, onder) herkennen bacteriën op een heel specifieke manier. Na binding van MBL of antistoffen wordt de kettingreactie in gang gezet. Hierdoor gaat de bacterie uiteindelijk kapot, of  immuuncellen eten hem op (fagocytose).  Speciale remmers houden het complementsysteem onder controle, terwijl beveiligers de menselijke cellen beschermen tegen afbraak.                                                                                                     


Posterprijs
Richard Pouw won de prijs voor de beste wetenschappelijke poster. Zijn onderzoek spitst zich toe op de afweer tegen meningococcen bij kleine kinderen. Deze bacteriën, veroorzakers van hersenvliesontsteking, leiden het immuunsysteem om de tuin. Ze vermommen zich met kenmerken van menselijke cellen, waardoor de beveiligers van het complementsysteem ze bescherming bieden. Hierdoor kunnen deze bacteriën ongestoord hun gang gaan. Richard onderzoekt methodes om de beveiligers weg te houden van de bacteriën waardoor wellicht een betere behandeling tegen meningococceninfectie mogelijk wordt.

Prijs voor beste presentatie
Mischa Keizer bestudeert een schakel aan het begin van de kettingreactie van het complementsysteem. Dit eiwit, genaamd MBL, is bij een deel van de bevolking verlaagd aanwezig in het bloed. Bij mensen met een verzwakte afweer zou dit tot extra infecties kunnen leiden. Een groep kinderen met lage MBL bloedspiegels kreeg uit plasma gezuiverd MBL toegediend als potentieel medicijn. Hun weerstand was heel laag, omdat ze behandeld werden voor kanker. Helaas viel de werking van het product tegen. Mischa heeft onderzocht hoe dit kwam, en toonde aan dat zodra MBL in het bloed van de patiëntjes kwam, de complementremmers voorkwamen dat het zijn functie kon uitoefenen. Verder onderzoek naar bijvoorbeeld verbeterde zuiveringsmethodes of het gebruik van een recombinant preparaat moet uitwijzen of het mogelijk is de remmers op afstand te houden. Mischa Keizer werd beloond met de prijs voor de beste presentatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten