maandag 13 oktober 2014

Nieuw product: gepoold serum voor celkweek

Sinds kort heeft Sanquin een nieuw bloedproduct op de standaardlijst: gepoold humaan serum voor indirecte toepassing bij celkweek. Dit is een serumpool van acht verschillende bloedgroep AB donors. Het serum wordt twee keer getest en is bedoeld als bron van groeifactoren voor het kweken van cellulaire producten die bestemd zijn voor toediening bij patiënten.


Daphne Thijssen, Projectleider Cellulaire Therapieën, gebruikt dit gepoolde serum bij het kweken van Tumor Infiltrating Lymphocytes (TILs). “Voor een constante concentratie aan groeifactoren is het belangrijk om een serumpool te gebruiken, individuele verschillen tussen donors middelen dan uit. Er waren wel losse sera verkrijgbaar toen we van start gingen met het kweken van TILs, maar we zouden deze dan zelf moeten poolen en testen, en deelporties invriezen. Ik vroeg toen aan Dirk de Korte of de bloedbank dat niet efficiënter voor ons kon samenstellen en controleren.“

Dirk de Korte, manager Product en Procesontwikkeling Bloedtransfusietechnologie, vond die zelfde behoefte bij andere afnemers van losse sera. “In plaats van een serviceproduct voor gebruik binnen Sanquin konden we de pool voor een bredere groep gaan maken.” De pool bestaat uit serum van acht mannelijke AB donors. Er is weinig vraag naar rode cellen van deze donors, de bloedgroep komt niet vaak voor. Maar door het ontbreken van antistoffen tegen A en B in het serum is dat juist wel breed inzetbaar. Bij mannelijke donors is bovendien de kans op antistoffen tegen HLA klein. “De donors geven elk een halve liter volbloed. Na het stollen, waarbij groeifactoren uit plaatjes vrijkomen, centrifugeren we het bloed twee keer. Van acht donaties houden we uiteindelijk een batch van 1800 ml serum over. We hebben zes batches van acht verschillende donors met elkaar vergeleken en we vonden heel constante kweekeigenschappen.”

Twee keer getest
Het serum wordt verhit om complement te inactiveren en getest op werkzaamheid en veiligheid. De werkzaamheid wordt getest in een mixed lymphocyte culture waarbij de celgroei wordt gemeten. “Dit laten we doen in het LUMC, waar het een standaard test voor serum is. De veiligheidstesten doen we zelf. We testen op anti-HLA antistoffen, endotoxine en we doen een bacteriële screening. Omdat met het toedienen van de gekweekte cellen het serum indirect in contact komt met de patiënt,  testen we de donor twee keer. De eerste keer bij de afname. De sera worden ingevroren en blijven zes maanden in quarantaine. Vervolgens worden de donors opnieuw getest . Als hun donatie opnieuw veilig is poolen we de quarantaine-sera en geven we de pool vrij. Op dit moment gaan we uit van een houdbaarheid van een jaar, we proberen dit te verlengen tot twee jaar.” Het gepoolde serum wordt geleverd in porties van 50, 100 en 250 ml. “Maar als gebruikers een andere behoefte hebben kunnen we daar een oplossing voor zoeken. De pools worden op bestelling gemaakt, de klanten maken van te voren een schatting van hun gebruik voor het komende jaar.”



“We pakken het zo uit de vriezer”

In het Laboratorium voor celtherapie worden de TILs uit stukjes tumorweefsel van melanoompatiënten gekweekt. “Eerst laten we de T-lymfocyten, die hoogstwaarschijnlijk tumorspecificiteit bezitten, uitgroeien”, vertelt Daphne Thijsen. ”Vervolgens kweken we ze in zeer grote hoeveelheden op. De patiënt krijgt de T-cellen terug in combinatie met IL-2, wat voor een enorme immuunrespons zorgt. Binnenkort start een fase III trial in het NKI-AVL. We horen  pas kort van te voren wanneer we weefsel van een patiënt krijgen. Omdat het om uitbehandelde patiënten gaat, is er haast bij. Het opkweken van de T-cellen neemt een maand in beslag, heel belangrijk dat we het poolserum zo uit de vriezer kunnen pakken.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten