zaterdag 9 mei 2015

Colleges en practicum met een Sanquinsausje



"Een deel van mijn werktijd besteed ik aan onderwijs bij de UvA. Ik geef les aan diverse groepen 1e, 2e en 3e jaars studenten van verschillende (bio)medische opleidingen. Soms ontstaan daarbij onverwachte discussies, of lopen we helemaal weg van de stof, zoals laatst met ebola. Daar willen de studenten alle ins en outs van weten. Ik heb daarnaast een coördinerende onderwijstaak. Studenten kloppen daardoor met van alles bij me aan op het gebied van stages, verslagen, cijfers maar ook persoonlijke zaken.
Practicum
Naast de colleges verzorgen we met Sanquin ook diverse practica. Dat heeft heel wat voeten in de aarde. We proberen precies aan te sluiten bij de colleges en de kennis en vaardigheden van elke groep studenten. Als dat lukt heb je gegarandeerd een heel enthousiaste groep. De studenten beoordelen onze blokken met een dikke acht, het hoogst van de hele bachelor. Daar zijn we best trots op. We proberen steeds de nieuwste technieken in onze practica te stoppen. Soms moeten we langlopende experimenten daarvoor een beetje aanpassen, zodat deze binnen de tijd van het practicum passen. Voorafgaand aan elke cursus werken we een groep student-assistenten in. Dan halen we de studenten in januari nog een dag naar Sanquin. We dompelen ze onder in al onze activiteiten. Ze krijgen zo een beeld van wat ze later met hun studie kunnen doen en ze zien wat voor onderzoek er allemaal bij ons loopt. Alles bij elkaar zijn we het hele jaar door wel bezig met de organisatie van de cursussen.


Amsterdam University College
In het voorjaar gaan we voor het eerst een practicum draaien voor het Amsterdam University College. Voor deze selecte groep studenten, die vooral theoretisch is geschoold, laten we ons practicum aansluiten bij recente, baanbrekende artikelen. We laten de studenten hun experimenten helemaal doen vanuit de onderzoeksvragen die voortkomen uit die papers. Dat is weer een hele nieuwe uitdaging voor ons team.
Vruchten plukken
Bij Sanquin voel ik heel duidelijk de maatschappelijke taak om bij te dragen aan het opleiden van jonge mensen. Zelf plukken we natuurlijk ook de vruchten van goed getrainde wetenschappers. Veel van de jonge onderzoekers die nu bij Sanquin rondlopen ken ik al heel goed vanuit de collegebanken."

Professor Marieke van Ham is hoofd van de afdeling Immunopathologie Research en hoogleraar aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam. Een deel van de colleges wordt verzorgd door groepsleiders van verschillende onderzoeksafdelingen van Sanquin. De practica worden gecoördineerd door Jolanda van Leeuwen en Irma Rensink. Dr Anja ten Brinke zorgt mede voor de inrichting van het AUC blok.
eerder geplaatst op: http://www.sanquin.nl/actueel/blog-overzicht/colleges-en-practicum-met-een-sanquinsausje/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten