maandag 27 juli 2015

Facebookberichten Sanquin




Op het lab en op de pedalen voor kankeronderzoek. Op 2 juni bedwingt Sanquin-onderzoeker Robbert Spaapen met zijn team de Alpe d’HuZes. Robbert heeft eerder een beurs van het Alpe d’Huzes/KWF-fonds gekregen voor onderzoek aan immunotherapie. Hij wil door zelf mee te fietsen zijn waardering uiten en nog meer geld inzamelen voor kankeronderzoek.
Een like om onze onderzoekers succes te wensen!
http://www.sanquin.nl/…/samen-de-berg-op-voor-kankeronderz…/




Afweercellen in de longen zijn experts in griepvirussen. Sanquin-onderzoeker Klaas van Gisbergen ontdekte dat het eiwit Hobit belangrijk is voor die gerichte afweer. Hobit zorgt dat afweercellen in de weefsel gevangen blijven en zich specialiseren in lokale ziekteverwekkers. Deze kennis kan helpen om slimme vaccins te ontwikkelen die aansturen op plaatselijke afweer. Een prachtige publicatie in Science.


Wat er allemaal niet bij komt kijken om een wond te dichten! Dit prachtige filmpje laat zien hoe bloedplaatjes, diverse bloedeiwitten en stollingsfactoren nauw samenwerken om een bloeding te stelpen.
Bij Sanquin maken we medicijnen voor patiënten met stollingsproblemen. Dankzij onze donors kunnen zij behandeld worden met bloedplaatjes en stollingseiwitten uit bloed en plasma.


Maartje van den Biggelaar heeft een prestigieuze beurs gekregen voor bloedstollingsonderzoek. Ze wil ontrafelen hoe stollingsfactoren uit de bloedbaan verdwijnen. Die kennis is nodig om langer werkende stollingsmedicijnen te ontwikkelen. Met een zeer gevoelige techniek, massaspectrometrie, gaat ze onderzoeken hoe de kracht van de bloedstroom de vorm en binding van bloedeiwitten aan cellen beïnvloed.


Je kent het wel: je valt, er komt vuil in je wond en uit voorzorg krijg je een tetanusprik. Honderd jaar geleden bestond die prik uit serum van gevaccineerde paarden. Een levensreddende behandeling, maar niet zonder bijwerkingen. Al die serumeiwitten, en al helemaal van een paard, kunnen heftige allergische reacties geven. Tegenwoordig weten we dat we de antistoffen uit het bloed moeten hebben. En kunnen we die heel veilig uit bloedplasma van mensen zuiveren. Bij Sanquin doen we dat uit plasma van specifieke donors. Zij laten zich regelmatig inenten om hun antistoffen tegen tetanus op peil te houden. Als jij je hebt verwond en je inenting is te lang geleden, krijg je die antistoffen toegediend.

Prachtig filmpje van Amerikaanse en Britse onderzoekers waarop we zien hoe killer T-cellen kankercellen aanvallen. Op het Laboratorium voor Celtherapie van Sanquin kweken we dit soort immuuncellen uit tumoren van patiënten tot enorme aantallen op. De patiënt krijgt dan een heel leger van zijn eigen cellen terug om de kankercellen beter te kunnen bestrijden. Voor deze zogeheten TIL-therapie werken we samen met het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.
Wetenschappers in Amerika hebben een manier gevonden om bloed te maken dat aan iedereen gedoneerd kan worden. Ze doen dat door de bloedgroepen A, B en AB van de rode bloedcellen af te knippen. Wat je overhoud is bloed met bloedgroep O, dat door iedereen kan worden ontvangen. De knip gaat nog niet 100% goed, meer onderzoek is nodig om het in de kliniek toe te passen.

Een synthetische polymeer die helpt om het bloed te stollen. Bij grote bloedingen kan deze stof onze eigen stollingseiwitten bijstaan bij het maken van een bloedprop. Wetenschappers van de universiteit van Washington laten in Science Translational Medicine zien dat het werkt bij ratten. Voorlopig nog toekomstmuziek, maar Sanquin volgt dit onderzoek met grote interesse.

In vinger aan de pols een terugblik met het indrukwekkende verhaal van Anjo, die in 1985 een stamceltransplantatie onderging. Destijds was het heel moeilijk om een geschikte stamceldonor voor Anjo te vinden. Zo moeilijk, dat haar ouders nog een kindje kregen. Dit meisje bleek gelukkig een goeie match. Dr Arjan Lankester, die zijn promotieonderzoek bij Sanquin deed, legt uit dat een goeie match tegenwoordig heel wat minder moeilijk is, dankzij onze vele vrijwillige stamceldonors.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten