zaterdag 2 augustus 2014

Jong bloed geneest ouderdomsziekten bij muizen

Een muizen-plasma-eiwit dat bij deze dieren verouderingsverschijnselen kan tegengaan. Een heel belangrijke ontdekking van twee Amerikaanse onderzoeksgroepen. Ze publiceerden tegelijkertijd hun spectaculaire bevindingen.
Het eiwit GDF11 (groei- en differentiatiefactor 11) blijkt in staat om in diverse organen en celtypes veroudering niet alleen tegen te gaan, maar zelfs terug te draaien. De plasmaconcentratie van GDF11 is bij jonge muizen hoog en neemt naarmate de dieren ouder worden opvallend af. Bij toediening van een hoge dosis van deze groeifactor aan oude muizen verbeterde de hartfunctie, verhoogde de insulinegevoeligheid en ook het geheugen werd beter. Omdat GDF11 ook in het plasma van mensen voorkomt, bracht dit nieuws Sanquin-onderzoekers op het puntje van hun stoel.
De experimenten die tot deze ontdekking leidden, blinken uit in eenvoud. Het begon met een techniek die al 150 jaar geleden voor het eerst werd uitgevoerd. Bij dit experiment werden twee muizen met de bloedvaten aan elkaar verbonden, een jonge muis en een oude muis. Wat de onderzoekers zagen, was dat de oude muis op diverse vlakken vitaler en jonger werd. Vervolgens vereenvoudigden ze de proefopzet: de oude muis kreeg een injectie met bloedplasma van de jonge muis, met hetzelfde resultaat. Toen was het nog maar een kleine stap naar de identificatie van de weldoener: GDF11. De groeifactor is in staat om de functie van verouderde stamcellen te herstellen. De stamcellen zijn daardoor weer instaat om oude, dode cellen te vervangen voor nieuwe. Hierdoor neemt de spierkracht weer toe, is er een betere doorbloeding van de hersenen en wordt suikerziekte buiten de deur gehouden. 

Mogelijke toepassing als plasmageneesmiddel

Robin van Bruggen, groepsleider bij divisie Research van Sanquin, is heel benieuwd of GDF11 het zelfde effect bij mensen heeft: “Er zijn nog geen experimenten bij mensen gedaan, het is ook nog niet bekend of er bij de mens nog andere eiwitten betrokken zijn om veroudering terug te draaien. Tegelijkertijd waarschuwt hij voor te groot optimisme: “Groeifactoren dragen altijd het risico op kanker bij zich. Te weinig leidt tot veroudering, te veel tot ongeremde groei”. Toch vindt hij het een eiwit om in de gaten te houden, juist vanwege de expertise bij Sanquin op het gebied van plasmageneesmiddelen. “Het zou heel interessant zijn om de toepassing van GDF11 als medicijn voor ziekten als dementie en hartfalen te onderzoeken. ”
Sanquin maakt geneesmiddelen uit bloedplasma voor ziekten als hemofilie, afweerstoornissen, hepatitis en tetanus. Daarnaast wordt plasma toegediend bij patiënten met brandwonden of groot bloedverlies.

Meer weten?

Dit artikel is eerder geplaatst op www.sanquin.nl/actueel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten