donderdag 7 augustus 2014

Ontwikkeling Ebola medicijnen in stroomversnelling na besmetting Amerikanen

De besmetting van twee Amerikanen en het hele circus om hun evacuatie naar Amerika lijkt de ontwikkeling van ebola-medicijnen een grote boost te geven. Vandaag heeft het farmaceutische bedrijf Tekmira alsnog goedkeuring gekregen om de preclinische studies aan een ebola-medicijn voort te zetten. Het gaat om het medicijn TKM-ebola. De trial was stopgezet wegens bijwerkingen, zoals lage bloeddruk. Ernstig, maar niet in verhouding tot het gevaar van ebola. Hoe werkt het medicijn? Het werkt via RNA interference (RNAi). Door complementair RNA (short interfering RNA) te laten binden aan het messenger RNA van het virus wordt de eiwitsynthese geblokkeerd. Maar hoe breng je dat siRNA de geïnfecteerde cellen van de patiënt in? Dat gaat niet zomaar via een infuus of tablet, het RNA wordt onmiddellijk afgebroken. De firma Tekmira verpakt het RNA in kleine vetbolletjes, die makkelijk met de celmembraan kunnen samenvloeien.  Ze noemen deze techniek LNP, lipid nano particle.

RNA interferentie . Het siRNA wordt met hulp van vetbolletjes opgenomen in de cel en voorkomt de eiwitsynthese van een bepaald gen
Nederlands vaccin

Ook kwam vandaag in het nieuws dat biotechbedrijf Crucell uit leiden een vaccin tegen ebola ontwikkelt, dat al op apen effectief is gebleken. Het zal een race tegen de klok worden welke medicijnen en vaccins het eerst klaar en het meest effectief zijn. Cru dat die ontwikkeling pas in een stroomversnelling komt op het moment dat Amerikanen besmet raken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten